Antybakteryjne i przeciwwirusowe suplementy diety wspierające profilaktykę infekcji

Od grudnia 2019 roku pandemia COVID-19 spowodowała ogromne straty ekonomiczne oraz bezprecedensowy kryzys zdrowotny na całym świecie. Mimo intensywnych prac nad terapią przeciwwirusową, profilaktyka infekcji bakteryjnych i wirusowych pozostaje obszarem wymagającym większej uwagi, zwłaszcza w kontekście zakażeń układu oddechowego. W odpowiedzi na to wyzwanie postawiliśmy kluczowe pytania:

Czy możliwe jest opracowanie kompozycji opartych na roślinnych produktach spożywczych, które blokują infekcje wirusowe i bakteryjne poprzez drogi oddechowe?Czy naukowo opracowane suplementy diety mogą ograniczyć rozprzestrzenianie się infekcji?

Inspiracja tradycją i nauką

Historyczne przekazy medycyny ludowej (chińskiej, hinduskiej) oraz współczesne badania światowych ośrodków naukowych potwierdzają, że naturalne produkty i zioła stosowane w leczeniu ostrych infekcji dróg oddechowych wykazują skuteczność przeciwko patogenom bakteryjnym i wirusowym. Kierując się tymi przesłankami, podjęliśmy prace nad projektowaniem i wdrażaniem produktów zmniejszających ryzyko infekcji.

Etapy prac badawczych

Analiza literaturowa

– badanie właściwości biologicznych składników roślinnych izolowanych z tradycyjnych leków ziołowych.

Opracowanie preparatów

– tworzenie suplementów diety o potwierdzonym działaniu przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym.

Technologia produkcji

– opracowanie metod wytwarzania suplementów na bazie naturalnych związków dopuszczonych do stosowania w żywności (certyfikaty USA).

Wyniki badań

Badania nad właściwościami preparatów przeprowadzono w Instytucie Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN we Wrocławiu. W efekcie powstały innowacyjne suplementy diety w postaci gumy do żucia, drażetek i wyrobów cukierniczych, które hamują przenikanie patogenów przez drogi oddechowe (mechanizm kropelkowy).


Produkcja i zalety produktów

Suplementy będą wytwarzane w zakładzie posiadającym certyfikaty do produkcji preparatów diety oraz doświadczenie w branży spożywczej. Ich zalety to:

Stabilność składu i łatwość dozowania, Możliwość masowej produkcji przy niskich kosztach, Wygodna forma (np. guma do żucia) zachęcająca do regularnego stosowania.

Znaczenie dla zdrowia publicznego

Wprowadzenie tych produktów na rynek wypełni lukę między leczeniem szpitalnym a szczepieniami. Dzięki wykorzystaniu naturalnych składników w profilaktyce pandemii możliwe będzie:

Zmniejszenie liczby zachorowań, Ograniczenie kosztów opieki zdrowotnej, Skuteczniejsza kontrola infekcji rozprzestrzeniających się podczas kontaktów międzyludzkich.

Podsumowanie

Nasze suplementy diety to połączenie tradycyjnej mądrości z osiągnięciami współczesnej nauki. Stanowią łatwo dostępne, bezpieczne i efektywne rozwiązanie w prewencji infekcji, wspierające zdrowie społeczeństwa w dobie globalnych zagrożeń epidemiologicznych.

Suplementy diety w Gumie do Żucia

Nietypowe właściwości gumy do żucia skłoniły nas to wyboru akurat tej postaci suplementu diety. Podczas żucia substancje zawarte w gumie rozpuszczają się w jamie ustnej, dzięki czemu przez błonę śluzową wchłaniane są do organizmu. Sprawia to, iż efekt działania produkowanych przez nas suplementów diety i nie tylko suplementów jest dużo szybszy w porównaniu z produktami w postaci płynu bądź tabletki, gdyż ich działanie oparte jest na długim procesie trawiennym żołądka.

Certyfikat

„Badania wykonane na zlecenie firmy (...) potwierdzają właściwości przeciwbakteryjne i antywirusowe preparatu potwierdzone raportem z badań (...) Produkt uzupełnia codzienną dietę w składniki rekomendowane jako substancje pochodzenia naturalnego, aktywując układ immunologiczny i działające profilaktycznie na infekcje (...) w tym infekcje koronawirusami SARS-CoV-2."

Certyfikat

EN ISO 22000:2018
Food Safety Management System

Certifikate

EN ISO 22000:2018
Food Safety Management System